info@dierfysio-jovanca.nl 
Dierenfysiotherapie......wanneer de bewegingsvrijheid van uw dier ook belangrijk voor u is! 


Welkom op mijn website

Op deze site vertel ik iets over mijn achtergrond, werkwijze en motivatie. 

Behandelingsmogelijkheden honden:  Fysiotherapie, Chiropractie, Hydrotherapie, Dry Needling, laserbehandeling en het maken van een korset, brace en/of spalken op maat.

Behandelingsmogelijkheden paarden: Fysiotherapie, Dry Needling, laserbehandeling. 

Behandelmogelijkheden mensen: Big geregistreerd fysiotherapeut, met als specialisatie rugklachten en ruiterfysiotherapie. 

Paardrijlessen op locatie alsmede op afstand ook mogelijk. 
Meer informatie hierover op het tabblad Privepaardrijles & Coaching. 

* Vele mensen weten mij al te vinden, mede door mond tot mond reclame en verwijzingen door de dierenartsen en klinieken. Uiteraard ben ik hier erg dankbaar voor en ben ik hier heel blij mee.
Week 30, eind juli dus, is de praktijk een week gesloten en tijdens deze week ga ik mijn praktijk verhuizen naar Kilder, Zinderberg 7.  Dit is vanaf mijn praktijk in Westervoort 15 minuten verder rijden en voor anderen is Kilder dichterbij.  Op de nieuwe locatie kan ik mijn tijd flexibeler indelen, waardoor ik meer hondenpatienten kan behandelen. Wanneer u zich nu aan wilt melden, heb ik dus augustus een plekje voor u. Ik hoop u daar ook te mogen verwelkomen!
 

Fysiotherapie voor paarden en honden

Voor dieren is bewegingsvrijheid een groot goed. Belemmeringen in het bewegingsapparaat zorgt niet alleen voor pijn, maar heeft ook invloed op hun gedrag. Dierenfysiotherapie komt overeen met de humane therapie. Aan de hand van een behandelplan en één of meer behandelingen presteert uw paard of hond straks weer zonder pijn of  belemmeringen en krijgt het dier zijn plezier weer terug in bewegen. 

Erkend beroep
Dierenfysiotherapie is een wettelijk beschermd beroep en erkend door het ministerie van LNV. 
Opleidingseisen en diploma's:
HBO humane fysiotherapie, HBO+ dierenfysiotherapie, chiropractie (erkende opleiding welke alleen te volgen is door dierenartsen en -fysiotherapeuten).
 

Fysiotherapie voor dieren.
Vaak heeft de hond of het paard ook voldoende baat bij reguliere fysiotherapie, zoals: massage, mobilisatie van gewrichten , oefentherapie en adviezen. Het feit dat ik meerdere behandelmogelijkheden heb en behandelingen kan combineren, maakt dat ik meer tools heb en hierdoor vaak meer of makkelijker effect sorteer.

Algemene informatie dierenfysiotherapie.
In principe zal de dierenarts u naar een dierenfysiotherapeut verwijzen, wanneer zijn behandeling niet voldoende soelaas biedt voor het dier of na een operatie. 
Bij het eerste onderzoek vindt er een intake plaats, welke bestaat uit een vraaggesprek en het fysiotherapeutisch onderzoek. Het doel is het verkrijgen van een fysiotherapeutische diagnose, welke noodzakelijk is om een behandelplan te kunnen opstellen.

Als fysiotherapeut werk je met de oefentherapie (bewegingstherapie). Deze oefeningen hebben tot doel om stijfheid te verminderen en het verbeteren van spierkracht, stabiliteit en coördinatie. De eigenaar kan ook oefeningen mee krijgen, zodat er verder gewerkt kan worden aan het herstelproces. Verder is advies ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.  Deze adviezen zullen te maken hebben met de mate van bewegen, voeding en rust.

Honden worden uitgenodigd worden in de praktijkruimte te Westervoort.
Bij paarden vindt de behandeling altijd op locatie plaats en kunnen de adviezen ook betrekking hebben op de bodem waarop getraind wordt, zadelkeuze of rijtechniek.


Toepassingen van fysiotherapie bij honden en/of paarden.
 

Vaak komt uw hond of paard via een doorverwijzing door de dierenarts bij fysiotherapie voor dieren terecht.
Vaak helpt medicatie dan niet meer voldoende of verwijst de dierenarts door voor revalidatie na een operatie. 
Wanneer een dier problemen heeft aan het houdings- en bewegingsapparaat en weinig baat heeft bij de behandeling van de dierenarts, dan kan fysiotherapie mogelijkerwijs soelaas bieden.
Honden behandel ik bij voorkeur op mijn praktijkadres in Westervoort.
Hier heb ik de beschikking over diverse materialen, de Aquatrainer (hydrotherapie)  en een High Power Laser.

Medische hydrotherapie bij honden.
Hydrotherapie moet gegeven worden door een fysiotherapeut, i.v.m. de medische kennis die nodig is om de hond goed te kunnen helpen. De aquatrainer blijkt uiterst succesvol bij de behandeling van orthopedische en neurologische aandoeningen. Op het tabblad Hondenfysiotherapie wordt hier uitvoerig op ingegegaan.
Lid van vaktherapie hydrotherapie hond, https://www.hydrotherapiehond.nl/aquatraining


Fysiotherapeut en Chiropractor voor honden.

Structurele en functionele problemen van de wervelkolom diagnosticeren, waarbij de nadruk ligt op de functionele neurologie is een kenmerk van diergeneeskundige chiropractie. Doordat ik dierenfysiotherapeute ben en chiropractor, kan ik de kennis van beide vakgebieden combineren om uw hond zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.Voor meer informatie kunt u op het tabblad chiropractie kijken.

Op de tabbladen
Hondenfysiotherapie en Paardenfysiotherapie vindt u uitgebreide informatie over de diverse behandelingsmogelijkheden.

Preventieve zorg (voorkomen)
Dit zal vooral gelden voor dieren waarbij blessures moeten zien te worden voorkomen. Bijvoorbeeld een medische check, begeleiding van sportpaarden, sporthonden en trainingsadviezen.  

Curatieve zorg (herstellen en genezen)
Deze zorg is bedoeld voor dieren met acute klachten of dieren die herstellen van een operatie of blessure. Enkele voorbeelden bij paarden en honden worden hieronder genoemd:

Paardenfysiotherapie
Op het tabblad Paardenfysiotherapie vindt u allerlei toepassingsmogelijkheden van paardenfysiotherapie. 

 Spierknopen (triggerpoints) kan ik ondermeer behandelen d.m.v. Dry Needling. Wonden genezen sneller door de High Power Laser.
Via jovancapaardenfysio.nl  kunt u uitgebreide informatie vinden of via het tabblad Paardenfysiotherapie. 

Wanneer de reguliere behandeling onvoldoende soelaas biedt of bij specifieke klachten , kan het gebruik van een laser ervoor zorgen dat het herstellingsproces sneller intreedt. Op het tabblad ' Braces, spalken en Laserbehandelingen (HPL) vindt u uitgebreide informatie over de werking  en de mogelijkheden welke de laser biedt. De laser is toepasbaar bij mens en dier.

Dry Needling
 Voor meer uitleg over de mogelijkheden welke Dry Needling en het gebruik van een laser bieden, verwijs ik u naar het tabblad Dry Needling voor honden en paarden. Dry Needling kan zowel bij mensen als dieren worden toegepast en kan klachten in het houdings- en bewegingsapparaat, die worden veroorzaakt door spierknopen (triggerpoints) verhelpen. 

Fysiotherapie humaan met als specialiteit ruiters en rijlessen.
Ik ben een humane fysiotherapeut, maar heb daarnaast gestudeerd voor dierenfysiotherapeut.
Mijn achtergrond heeft alles met paarden te maken en ik ben bevoegd om paardrijles te geven (Orun).
Kijk voor meer informatie op het tabblad Priverijles & Coaching of Ruiterfysiotherapie.


 

High power lasertherapie (HPL).
HPL dient ter stimulering van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het laserlicht activeert weefselcellen en zet aan tot meer energieproductie. Laser kan breed ingezet worden bij pijnbestrijding, wonden, overbelastings- en ontstekingsklachten. Deze behandeling is pijnloos en dikwijls zeer effectief. 
Deze laser is voor mens en dier te gebruiken; er zitten meerdere instellingen op. 

Palliatieve zorg
Dieren welke niet te genezen zijn, maar waarbij klachten verlicht of pijn verzacht kunnen worden door een dierfysiotherapeut. Ik denk hierbij vooral aan oudere dieren die moeilijk bewegen, pijn hebben en  artroseklachten (bijv. HD, OCD) hebben en/of snel stijf zijn.  


 

 Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD) en de Vakgroep Hydrotherapie Hond (VHH) . Dit is een samenwerkingsverband van dierenfysiotherapeuten, die in hun praktijk gebruik maken van een aquatrainer.


NB. Belangrijk om te vermelden is, dat alle aangesloten leden van zowel de NVFD als de VHH dierenfysiotherapeuten (HBO+) zijn. Ik vermeld dit, omdat ons (VHH) ter ore is gekomen, dat ook mensen met beduidend minder kennis ook behandelingen in de aquatrainer aanbieden. Wij als beroepsgroep vinden dit onverantwoordelijk, omdat wij van mening zijn dat men een uitgebreide kennis moet hebben van het complete bewegingsapparaat van de hond. Dit is absoluut van belang om een goede manier van revalideren/behandelen te kunnen garanderen. Bijkomend is dat alleen behandelingen door leden van de NVFD vergoed worden door de ziektekostenverzekeraar, om bovengenoemde redenen uiteraard